Teniile colonului
Astfel: intestinul gros este mai scurt; are un lumen mai larg; are o asezare si o directie mai fixa; prezinta particularitati morfologice absolut caracteristice acestui segment: teniile musculare; apendicii ciucurii epiploic TENIILE MUSCULARE Sunt trei benzi musculare, cu o latime de aproximativ 0,5 cm, dispuse longitudinal, pozitionate la cea de grade in raport cu circumferinta colonului.
Caracteristici generale intestin gros
Dupa pozitia si raporturile pe care le au la nivelul colonului transvers ele se numesc: tenia mezocolica, situata la insertia mezocolonului transvers avand pozitie posterioara sau postero-superioara; tenia omentala, ce corespunde insertiei omentului mare, situata anterior si tenia liberain pozitie inferioara sau posteroinferioara. La nivelul cecului, colonului ascendent, descendent si sigmoid, tenia mezocolica are pozitie posteromediala, cea omentala este posterolaterala, iar cea libera priveste anterior.
Au diferite forme: simpli sau lobulati, sesili sau pedi-culati, cilindroizi sau aplatizati. Lipsesc la nou-nascut si apar in primul an de viata.
Densitatea lor este mai mare la nivelul colonului transvers si sigmoid. Se pot infarctiza producand complicatii. De la exterior spre interior acestea sunt: Tunica seroasa este reprezentata la nivelul cecului, colonului si a primei portiuni a rectului de catre peritoneu; la nivelul ultimei portiuni a rectului avem o adventitie.
Prezentare viermi ciliari de clasă - Tenă, ce vierme Descrierea teniei Intestinul gros este ultima portiune a tubului digestiv, la nivelul caruia reziduurile alimentare descrierea teniei in etajele superioare sunt supuse unor fenomene fiziologice specifice, al caror rezultat este constituit de formarea materiilor fecale eliminate din teniile colonului prin intermediul defecatiei. Anatomia intestinului gros Intestinul gros este situat in cavitatea peritoneala, submezocolic, pelvin si perineal. Vierme panglica Acesta inconjoara ansele intestinale sub forma descrierea teniei cadru deschis partial inferior, pe o lungime de aproximativ 1,5 m, intre valva ileo-cecala si orificiul anal, calibrul sau diminuandu-se treptat, initial de la 7 - 8 cm, catre portiunea terminala unde masoara 2,5 - 3 cm. Intestinul gros incepe la nivelul fosei iliace drepte printr-o portiune saculara, situata inferior de varsarea ileonului, denumita cec, a carui anexa este reprezentata de descrierea teniei vermiform.
Dedesubt, peritoneul este dublat de o patura subtire de tesut conjunctiv lax, stratul subseros. Peritoneul se comporta in mod diferit in functie de segmentul de intestin gros la care ne referim, particularitati relevate la studiul segmentelor respective.
Tunica musculara constituita din doua straturi musculare: longitudinal dispus extern, si circular dispus intern. Stratul extern este grupat in cele teniile colonului tenii pe cand stratul intern este continuu si uniform.
- Anatomia si fiziologia colonului, Descrierea teniei
- Îndepărtarea condilomului prin unde
- Teniile colonului, Colonul - Intestinul gros | Anatomie si fiziologie
- Intestinul gros — noțiuni de anatomie — anaairporthotel.
- Care specialist tratează papilomele
- Colonul - Intestinul gros | Anatomie si fiziologie
Pe suprafata externa a stratului circular sunt dispersate celule ganglionare ale plexului Auerbach. S-au descris cateva ingro-sari teniile colonului musculaturii circulare, un gen de sfinctere, mai mult functionale decat anatomice, cu existenta discutabila. Astfel ar fi: sfincterul ileocecal Keith ; sfincterul unghiului splenic Payr ; -sfincterul sigmoidian proximal Moutier.
Stratul submucos considerat stratul cu rezistenta cea mai mare pentru suturile digestive contine: numeroase vase sanguine, limfatice, foliculi limfatici solitari si plexul nervos Meissner. Tunica mucoasa, de culoare alb-cenusie, este mai groasa decat cea a intestinului subtire.
Nu are teniile colonului circulare si nici vilozitati intestinale. Prezinta numerosi foliculi limfatici solitari mai mari decat cei din intestinul subtire ; de asemenea placile Peyer lipsesc. Este formata dintr-un epiteliu cilindric cu numeroase glande cripte de tip Lieberkuhn si dintr-un corion cu infiltratii limfoide.
Descrierea teniei
Epiteliul de suprafata este format cu predominanta din celule caliciforme, celule absorbante si numeroase celule endocrine argentafine. Aparatul glandular este reprezentat de glandele Lieberkuhn - numeroase, adanci, ramificate si lipsite de celulele Paneth celule secretoare specifice intestinului subtire ; au numeroase celule caliciforme, care se inmultesc tot mai mult spre segmentul terminal al intestinului gros.
Musculara mucoasei este slab dezvoltata. Corionul, bogat in celule, contine foliculi limfatici solitari care depasesc mucoasa si patrund in submucoasa adiacenta.
Alte materiale medicale despre: chirugia colonului.